Съпредседателят на ДБ Христо Иванов нарече информациите, че върху България се упражнява натиска за скорошна дата по старт на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС "евтина конспиративна теория, която трябва да бъде пресечена".

Оказват ни натиск за отпадане на ветото върху членството на РСМ

В кулоарите на парламента той посочи, че задвижването на процедурата не бива да е в ущърб на българския национален интерес, но все пак "не бива самоцелно да се репчим".

Иванов заяви, че се води партньорски диалог със страните-членки и не е оказван никакъв натиск за конкретна дата по приема на Скопие. По-скоро имало питане как да ни се помогне да решим този въпрос. " Няма натиск, има реалности, които са сложни", каза той.

Иванов настоя, че РСМ трябва да получи европейска перспектива, изпълнявайки своите задължения към България. Според него страната ни трябва да убеди европейските си партньори в правотата на позициите си.

Приказките, че сме подложени на натиск и ще му се поддадем не правят чест на никой, който представлява институция да ги говори, смята Иванов. По думите му България може да спре процеса на преговорите за приемането на Скопие в ЕС на всеки етап. Темата е как да обясним по-добре нашата позиция и да консолидира ме по-голяма подкрепа от нашите европейски партньори, добави той.