"Кръгът за служебен премиер не е толкова тесен. Трябваше да има Закон за служебното правителство. Никой не е очаквал, че колегите от ГЕРБ ще свалят правителство и ще ни хвърлят на избори два месеца след приемането на промените в Конституцията. Попълването на институциите и изработването на нормативна уредба отнема време и изисква разумно и отговорно политическо поведение, за да не се предизвикват кризи без нужда", заяви в предаването "Лице в лице" по bTV съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той подчерта, че идеята за ограничаване на избора на служебен премиер е била одобрена от всички в конституционното мнозинство.

"Преди беше заложен един полупрезидентски режим на управление, който противоречи на основополагащото, че България е парламентарна република. Конкретиката на уредбата е въпрос на компромис. Нашето първоначално предложение беше редовният кабинет да се преназначава като служебен с ограничени правомощия. ПП-ДБ предложи това, което е и доминиращият модел в Европа. След това беше гласуван настоящият вариант", добави той.

"Разбирам дискомфорта на екипа на президента да прилага нова материя без парламентът да е приел съответното законодателство. Конституционните текстове не са упътване за ползване на асансьор. Трябва в практиката да се уплътнят. Бързането да се говори за криза и инжектирането на притеснение не работи за никого", допълни Иванов.

Според него е възможно да се проведат избори 2 в 1 – парламентарни и за български представители в Европейския парламент.

Иванов коментира и провалът на ротацията, която ще доведе до предсрочни избори.

"Ротацията се провали, защото от ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят с влиянието си в регулаторите и съдебната власт. Делян Пеевски се самовзриви. Обяви, че е измамен. Обяви, че е очаквал гаранции, че ще участва във всички тези назначения. Никой никога не е казвал, че гласоподавателите на ДПС са втора категория. Тук става дума за един човек, който е свикнал да бъде брокер, а не за избирателите или партията ДПС“, коментира съпредседателят на "Демократична България".

По думите му четири пъти се е взривявал процесът на преговорите.

"Не сме казвали, че ако няма смяна на Калин Стоянов, няма да има кабинет. В преговорите предложихме да се върнем в първоначалната договорка само за ротация на премиерите. Мария Габриел също го предложи, но без да има споразумение", заяви още Христо Иванов.