Решението на БСП да спре преговорите за кабинет очевидно придвижва станата не още само с една крачка към избори, а към заплахата от все по-голяма неуправляемост и хаос. Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той разясни, че в управляващите среди се е говорело за доклад на ДАНС по отношение на 70-те дипломати и служители на руските консулски служби. По негова информация от 18 май има решение на Министерски съвет за експулсирането им. "Доколкото разбирам, във Външно имало някакви процеси, които е трябвало да протекат", отговори Иванов на въпрос защо решението става факт днес.

"Казвам ви аз каквото знам. Става дума за прилагане на принципа на пропорцоналност, залегнал във Виенската конвенция за дипломатическите отноншения. Русия до момента имаше 118 души у нас, а България има под 10 души в Москва. Очевидно става дума за драстична диспоропорция и от тази гледна точка на мен ми се вижда, че това решение има своя резон.

Той призова всички да проявяват здрав разум и да намерят начин да се излъчи управление. "Аз лично имам сериозно притеснение и мисля, че трябва да го погледнем в очите. Не просто отиваме към избори, а отиваме към един нов парламент, който ще бъде ялов и няма как да излъчи управление и трябва да носим отговорност за това".

Андрей Гюров: Надяваме се БСП да осмислят тяхното становище

Нинова: БСП спира преговорите с ПП за съставяне на правителство НА ЖИВО

"Да видим кой е готов да направим тази необходима крачка за България, за да отпушим например, проблема с Шенген. кой е готов наистина да застане зад политика, свързани с влизане в еврозоната? Кой е готов да работи да истинка енеригйнта независимост на България?", попита той.