На този етап в Министерството на туризма няма информация за бежански поток от Израел към България, каза заместник-министърът туризма Ирена Георгиева във връзка с ескалиралото напрежение между Израел и "Хамас" от последните дни. Тя съобщи това в отговор на въпрос в рамките на пресконференция, на която беше отчетено изпълнението на т.нар. първа програма за подкрепа на украинските бежанци в страната, финансирана от оперативна програма "Добро управление" за периода 2014-2020 г.

Георгиева съобщи, че Министерството не е информирано от туроператори, че има проблем с прибирането на български организирани туристи от Израел.

Георгиева обаче коментира, че заради войната ще има отлив на туристи от Израел, като страната е сред водещите за България за зимен туризъм. Министерството ще работи върху привличането на туристи от други дестинации, за да компенсира очаквания спад от пазар Израел.

По така наречената първа програма или известна като мярката "40 лева за настаняване и изхранване", която е на стойност 38,4 млн. лева - 85 на сто от Европейския социален фонд, и 15 на сто държавния бюджет, са покрити разходи на хотелиерите за над 960 000 нощувки със закуска и обяд. Програмата по идикативни цели е била адресирана за над 62 000 разселени граждани от Украйна, от които над 24 000 са деца под 18 години.

Като цяло, по линия на неусвоените средства по трите оперативни програми - "Добро управление", "Иновации и конкурентоспособност", "Околна среда" и по Фонда "Убежища, миграция и интеграция" са осигурени близо 155 млн. лева за настаняването и изхранването на украинските бежанци, а разплатените средства достигат до близо 230 млн. лева. Разликата е покрита от централния бюджет, обясни Георгиева.

Тя съобщи, че в момента настанените в хотели украински бежанци са около 6800, докато през летния сезон те са били до 15 000. Георгиева прогнозира, че сегашният брой на украински граждани, които са в местата за настаняване, ще се запази до края на годината. Междувременно Националният оперативен щаб работи по финализирането на интеграционна програма за бежанците от Украйна. Тя ще замести от 2024 г. сегашната програма, която след удължаването си ще работи до 31 декември 2023 г., с прогнозен бюджет от 7,7 млн лева, при същите условия - 15 лева за нощувка на украински бежанец, настанен в хотел или държавна база.

Интеграционната програма предвижда да се направи преглед, който да установи уязвимите групи от украинските бежанци и да посочи в какъв срок останалите украински граждани следва да намерят работа и жилище, което да заплащат с резултатите от своя труд, обясни Георгиева, цитирана от БТА. Очаква се хората от уязвимата група да бъдат отново настанени в държавните бази и хотели, които пожелаят, като тепърва предстои да се уточни с какъв бюджет ще бъде и тази част от интеграционната програмата.