Депутатите одобриха кандидатурите на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии квотата на парламента.

Белазелков беше избран със 154 гласа "за" и 63 - "против". Атанасова подкрепиха 159 народни представители, а 64-ма се обявиха против кандидатурата ѝ. Номинираната от „Възраждане” Цвета Рангелова не събра достатъчно гласове, за да получи място в КС.

След като станаха ясни резултатите, Атанасова благодари за доверието. "За мен се каза доста през последните дни и днес в пленарна зала. Всички вие знаете, че съм градила името си на почтен и честен човек, на независим и некорумпиран политик. Надявам се, сте убедени в това. Никога не съм разчитала на потекло, протекции, случайности, а съм работила открито, всеотдайно и принципно. В дебата се ражда истината. Благодаря, че съм имала възможността да отстоявам истината и да получавам уроците от пленарната зала на Народното събрание. За мен беше чест“, каза Атанасова. 

Мандатът на новите съдии ще бъде девет години, гласува парламентът. Според лидера на БСП Корнелия Нинова този срок противоречи на решение на Конституционния съд отпреди два дни. „Ще подготвим жалба до институцията”, заяви тя и призова желаещите депутати да я подкрепят.