Инициативен комитет издигна днес ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева като независими кандидати за президент и вицепрезидент. Те ще се изправят в битката за "Дондуков" 2 с подкрепата на ГЕРБ-СДС.

Церемонията се проведе в зала 6 на НДК.

Председател на Инициативния комитет е Радомир Чолаков.

В инициативния комитет е и Богдана Карадочева, проф. Боян Биолчев, народната певица Валя Балканска, проф. Вили Лилков, проф. Владимир Атанасов, проф. Георги Колев - Ректор на Шуменския университет, проф.Георги Янков - ректор на НХА, кметът на Велико Търново Даниел Панов, кметът на Бургас Димитър Николов, доц. Добри Ярков - ректор на Тракийския университет и много други общественици и доказали се имена в различни сфери. 

"В учебниците по история на България миналото на нашата страна е описано в цялото й величие, но и нейните тежки моменти. Има времена на възход, но и трагични времена. Историята ни показва, че винаги периодите на война са последвани от периоди на мир, а периодите на противопоставяния от времена на мирен и съзидателен труд. Периодите на конфликти са следвани от периоди на спокойствие и сигурност“, каза в началото Чолаков.

„На 21 ноември 2021 г. в учебника на България ще бъде отворена нова глава. От българите зависи какво ще пише в нея. Може да пише, че е продължил един кратък, но мрачен период на безпътица, на морална, политическа и икономическа криза. Може да пише, че новият период е период на духовността, на сигурност, стабилност и съзидателен труд. Какво ще пише в учебника и какво ще научат бъдещите поколения за нас зависи само и единствено от нас. Със съзнанието за тази отговорност ние от Инициативния комитет за издигане на независими кандидати за президент и вицепрезидент на България представяме пред българското общество нашите кандидати за президент  - проф. Анастас Герджиков и за вицепрезидент г-жа Невяна Митева, каза в началото Чолаков.

„Приех тази номинация, защото вярвам, че всеки от нас в даден момент от живота си трябва да плати цената за това, което е получил от родината и сънародниците си. Да върне поне малко от това, което е получил. Не съм политик, не мисля и не говоря като такъв. Предполагам, че няма да се превърна в такъв.  Аз съм българин като вас, който е готов да поеме отговорността и да плати цената за това да помогне поне малко за обединението. Когато казвам да се обединим нямам предвид политиците и партиите, говоря за хората и нацията. Моята цел е да върна нормалността в политическите отношения. Не съм партиен кандидат и затова очаквам подкрепата на всички граждани, които се припознаят в нуждата от това да си протегнем ръце", заяви Герджиков.

"Очевидно сме в политическа криза с три избори за година – това е зло за страната. На това трябва да противопоставим едно обединение и спокоен дебат по основните теми. Обединение не означава да се съберат разнопартийни коалиции, а да се съберат партиите по основни неща за обществото. Обединение имаше през и след 2014 г., когато всички партии прегърнаха идеята, че образованието е приоритет, и приеха Стратегия, която донесе изключителни резултати.

Разчитам на всички вас и на голям кръг експерти – подготвяме експертни съвети по всички области, за да ни съветват по всички теми. Не сме избирали Митева за това, че има чин и е военнослужещ – избрахме я за това, че е майка, че се бори за неравноспоставените, и когато трябваше да убеждавам моите приятели, че не съм търсил човек, който да отговаря на стереотипи, и предпочетох човек с кауза.

Чух много негативни неща за себе си, няма да водя компроматна война, надявам се на позитивна кампания. Дедите ни с кръвта си са събрали България в едно и се гордеят с нас", заключи кандидатът за президент.

Слоганът „Наистина обединени“ ни е нужен за това, че само обединени има смисъл", завърши проф. Герджиков.

„Гордея се, че съм родена и живея, създала съм семейство и съм отгледала децата си в България. Благодаря на Бог, че се радвам на три деца и силен, смел и любящ съпруг".  С тези думи кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева се обърна към Инициативния комитет.

„Така се разви животът ми, че от дете спортът ме научи на дисциплина и себераздаване, с които постигнах национални рекорди, които преди три дни навършиха 33 години. Повече от 3 десетилетия службата ми в името на родината осмисли живота ми, даде ми чувство на ситугурност и самочувствие. Работата ми в неправителствения сектор по социални проекти и каузи, личната ми ангажираност за деца с различни нужди ми донесе удовлетвореност", коментира Митева.

Тя обяви и защо е решила да участва в президентските избори.

„Взех решение да се включа в изборите, защото вярвам, че е дошло време за обединение. И то зависи от всички нас. Не трябва омразата да осакатява живота ни. Не искам да живеем разделени. Нека сме любящи човеци и всеки да се труди на своята позиция за добруването на България", уточни Митева.