Очаква се изявление на преговорния екип на ГЕРБ-СДС. То ще започне в 15 часа.

 Мария Габриел от ГЕРБ обяви, че ще внесе писмо за оттегляне на кандидатурата си за кандидат за министър-председател. Преговорният екип на ГЕРБ-СДС дава брифинг пред медиите в централата на ГЕРБ. "Имаше разговори и през последните три дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи", посочи Мария Габриел. "Ние казваме "не" на постоянните нови условия", допълни Габриел. 

Припомняме, че в петък кандидатът за премиер от ГЕРБ Мария Габриел заяви, че разговори текат и в момента.

През последните седмици се засили напрежението между двете коалиции ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

На 19 март Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен първия мандат. От ПП-ДБ заявиха, че посоченият от нея проекто на кабинета не е съгласуван с тях. Следващите дни двете коалиции си размениха взаимни епитети, обиди и искания за извинение. 

Преговорите за кабинет с премиер Мария Габриел и министерския състав, предложен от нея на президента Румен Радев, се водеха в "пълна тишина". Още в петък самата Габриел потвърди, че разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се водят извън светлината на прожекторите. В спешен порядък започнаха да привикват депутати на управляващото мнозинство, дори от Япония.