Кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни. 

„Днес проведохме среща с работодателите и профсъюзите и обсъдихме реалните компенсации за май, юни и дългосрочно. Разговорът беше конструктивен. Обединихме се около компенсации за май и юни всичко над 200 лева на мегаватчас да бъде компенсирано с 80%. Цените над тези от април - тези от май, също ще бъдат компенсирани”, обяви премиерът.  

„Обсъдихме успехите на правителството за договарянето на газ. Азерският ще потече от в пълните си количества от 1 юли. Доказа, че реално отказът от тези количества е бил липса на желание за преговори или нещо друго”, заяви още Петков. Правителството, бизнесът и профсъюзите са се разбрали да работят заедно за законопроект, който на мине през НС, който да даде дългосрочен механизъм, за да няма ежемесечни срещи, а да има дългосрочен план и всеки бизнес да може да си прогнозира какви ще са разходите му за електроенергия.

Правителството предлага мерки за компенсация. Какви са те?

„Имахме ползотворен диалог. Срещнахме общите интереси на цялото общество. С мерките, които правителството обеща, с изричната уговорка, че ще имаме твърда договорка, можем да успокоим предприемачите и работещите хора”, заяви Добри Митев, БСК.  

Министърът на енергетиката също обясни, че над 200 лв. на мегават ще бъде поето от държавата. Относно цената на газа – компенсацията от април + 100% от повишението на цената през май. Тоест цената ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

Очакват се и още мерки да бъдат представени. Например увеличение на пенсиите, което Ивайло Мирчев от ДБ каза тази сутрин пред NOVA, че ще е 20%. Сред другите мерки, които се очакват да бъдат обявени, са увеличение на данъчните облекчения за родители – от 400 на 600 лева годишно за едно дете, 1200 лева за две деца, 1800 за 3 деца. Предвидени са и мерки за горивата – държавата да поеме 25 стотинки от всеки литър. Тази мярка ще се отнася за физическите лица.