ГЕРБ препоръча на кабинета освен да говори и анализира, да свърши и малко работа. Това коментира в централата на ГЕРБ депутатът от формацията Томислав Дончев, като посочи, че като опозиция тяхната задача е и да предпазят правителството от грешки.

Дончев отбеляза, че всяка опозиция дължи толеранс на новата власт, но това е условно, защото кабинетът на практика е продължение на предишните два служебни кабинета. "Дебютът е неубедителен", каза той и даде за пример пенсиите.

Защо пенсиите скочиха с малко? НОИ се втурна с обяснения в ГРАФИКА

На свой ред Деница Сачева поясни, че още при актуализацията на бюджета е предупреждавала, че не е работа на служебния кабинет да се занимава с пенсиите и даде пример за много случаи от недоволни граждани, чиито пенсии са били намалени.

Сачева даде за пример и изказване на финансовия министър Асен Василев от 23 декември, че няма да има пенсионер, който да получи по-малко от парите през декември. Социалният министър Георги Гьоков пък добавил, че ако има засегната група, това ще бъде коригирано още следващия месец.

Компенсират пенсионери с по-ниски преизчислени пенсии. Как?

Сачева изтъкна, че това обещание няма как да се изпълни и ще има тежки щети. По думите й повече от 1/2 пенсионери имат по-малка пенсия и на практика обещаното увеличение от 12,5 % не е за всички. Затова ще искат изслушване на Гьоков в НС, който да обясни на депутатите как ще бъдат компенсирани хората и колко са точно те.

По думите й с тези компенсации може да доведе до допълнително объркване през февруари, а през март на базата настоящата формула пенсиите пак да са по-малко. Именно затова питат как ще се извърши - чрез нова формула, под каква форма ще се плати - от НОИ или друг, а и до кога.

Според тях това трябва да е до края на юни, до когато ще се плаща и добавката от 60 лева.

По думите на Сачева пенсиите се използвали като предизборна дъвка от ИТН, президента Румен Радев и служебния кабинет.