Премиерът на Репубрика България Кирил Петков дава брифинг за българските медии след срещата си премиера на РС Македония Димитър Ковачевски. След разговора двамата направиха изявления пред медиите.

Имаме два реални резултат. Първият е, че беше изпратена нотата за дългото и късото име. Това е голям жест, който казва, че Северна Македония няма териотириални претенции. Това е голям знак от тях, че искаме да напреднем в преговорите, заяви Петков.

Вторият резултат е, че дадоха една позитивна стъпка, което не се е случвало от години. Искам да благодаря на колегите, защото това беше подаване на ръка. Искам да кажа и на всички кртитици в България, които питаха защо сме първата страна, която се среща с новия премиер на Северна Македония - когато искаме истинско добросъседство, подходът е такъв. С този подход имаме реални резултати, подчерта министър-председателят.

Нашият и техният министър на транспртота се договориха, че авиолинията София-Скопие ще стане реалност. Надяваме се до 60 дни полетът да е факт. Той ще бъде около един час. Надявам се полетът да бъде факт и веече да не трябва да се лети до Скопие през Виена, отбеляза Кирил Петков, цитиран от nobini.bg. Той поясни, че са създадени пет работни групи, като всяка седмица ще има среща на една от тях. Няма как да има прогрес без свършена работа. Очаквам те да се срещат всяка седмица и очаквам да има свършена работа, посочи Петков.

Очаквайте подробности!