Интересен пост на личната си страница във Facebook направи транспортният министър Николай Събев. В него той намеква за предстояща коалиция. Между кои? Ето какво написа министър Събев:

"Радев и ГЕРБ плуват синхронно в газовата тема още откакто махнахме изпълнителния директор на Булгаргаз. Сега и ИТН изплюват камъчето, че всъщност искали да плащаме в рубли. Дали не се пече коалиция "Газпром"?"

В политическите среди все по-усилено се говори, че се готви нова управляваща коалиция между "Има такъв народ" (ИТН), ДПС и ГЕРБ.

Целта на евентуалната коалиция е да заработи още в рамките на настоящетото 47-о Народно събрание и по този начин да не се стигне до предсрочни избори. Идеята и разговорите за формиране на съюз между ИТН, ДПС и ГЕРБ са стартирали след избухването на скандала с фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево". 

Предложили подкуп на шефа на БАБХ

Припомняме, че преди месец стана известно, че на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов е предложен подкуп, за да не се бърка в работата на фирмата, която извършва фитосанитарните проверки на митническия пункт.

Също така стана ясно, че зам.-земеделският министър Иван Христанов е получил заплахи за живота си по същата причина и вече се движи с охрана от НСО.

Заместник-министър се притеснява за живота си

Вчера пък изтече аудиозапис на разговор за опит за подкуп между бившият депутат от НДСВ проф. Пламен Моллов и шефа на БАБХ проф. Даскалов. 

Втората основна причина за възникването на новата коалиция е свързана с енергетиката и руския газ. Днес стана ясно, че от ИТН са били застъпници за продължаването на договора с "Газпром" и плащането в рубли. Това обяви зам.-енергийният министър от ИТН Пламен Данаилов, който добави, че сред причините за разрива в отношенията между кабинета и министерството на енергетиката, е предложеното от ИТН за продължаване на договора с "Газпром“ и плащането в рубли.

Според запознати основен двигател и инициатор на бъдещата коалиция е бившият икономически министър в кабинета на НДСВ и кандидат за премиер от ИТН Николай Василев. Потърсен за коментар от novini.bg, той отрече да води каквито и да е разговори за формирането на такава коалиция.