Началникът на кабинета „Петков“ Лена Бориславова говори за учредяването на „Продължаваме промяната“ като партия, проблемите в управляващата коалиция, изборът на гуверньор на БНБ и борбата за реформиране на съдебната система.

„За нас беше много по-важно да използваме първите 100 дни, за да разрешим четири големи задачи преди да мислим как да учредим партия и да проведем конгрес. Беше важно да приключим планът за възстановяване, да направим първите крачки в съдебната реформа, да се справим с COVID и енергийната кризи“, каза Лена Бориславова. Тя ще бъде част от изпълнителното тяло на партията.

Като едно от големите предизвикателства пред ПП Бориславова очерта ясното комуникиране на партията с избирателите. „Промяната се усеща с малки стъпчици. За 100 дни не можем да построим пет моста“, каза тя.

Коалицията

„Предизвикателство е и комуникацията вътре в управлението, но няма начин като сте различни и непознати формации и хора да започнете още от първия ден да говорите на един и същи език“, каза Бориславова.

Тя определи като дефицит на управлението като коалиция желанието да се бориш за дадена кауза. „Много по-важно е да се бориш за каузата, а не да държиш на всяка цена да има политическа стабилност“, каза Бориславова.

 „Много по-лесно би било да оставим да се леят едни пари, да няма никакви протести и ние да щракаме с пръсти, да сме свежи и заредени, но това не е схемата, в която сме пожелали да участваме“, каза тя.

Гуверньорът на БНБ

Предизвикателство, което да остане като добър урок – така Лена Бориславова обобщи опита за избор на Любомир Каримански за шеф на БНБ.

Тя посочи, че когато трима от коалиционните партньори не одобряват даден кандидат е добре да се отстъпи назад. „Борбата за постове на всяка цена без зачитане на волята и предпочитанията на коалиционните партньори, не ни движи напред“, каза тя.

 „БНБ е органът, който е изключително важен на национално ниво, който задава фискалната политика на държавата. Не може там да застане лице, което няма подкрепа на коалицията“, коментира Бориславова.

На въпрос за искането на „Има такъв народ“ да имат повече членове в бюджетната и правните комисии в Народно събрание, Бориславова каза, че там математиката е в основата на разпределението. „Ако погледнем числата, ПП са най-ощетени“, каза тя.

Зелена светлина за започване на преговори на РС Македония с ЕС, когато има резултати

Съветниците съветват, а не водят външна политика. Правителството на Кирил Петков има готовност да даде зелена светлина за започване на преговори на РС Македония с ЕС тогава, когато има резултати. Това заяви Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера.

Бориславова коментира разногласията между премиера и външния министър Теодора Генчовска, която в петък в Народното събрание обвини премиера, че води втора външна политика, в която огромна роля играе неговият външнополитически съветник.

„Разговорът с г-жа Генчовска е много ефективен, както и с всички министри. Заседанията на Министерски съвет протичат в много конструктивен дух“, каза Бориславова и добави, че вчера в Битоля външният министър е заявил, че с премиера говорят в един глас.

Тошко Йорданов: За Северна Македония в коалиционното споразумение нещата са на ръба