"Дясното го има, дясното е ГЕРБ. Това е една от най-уважаваните партии в ЕНП и при всички положения ще работим за обединяване на десницата. Няма как да е другояче", заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов.

"ГЕРБ е дясната партия в България. Ще трябва да разговаряме с останалите и да формираме общи каузи и цели", допълни той в коментар на предстоящите разговори с другите парламентарни групи и политически сили.

Вчера президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ, като се очаква те да се опитат да съставят правителство. В следващите дни предстоят политически преговори за подкрепа.

Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов от ГЕРБ-СДС

Даниел Митов с първи коментар след получаването на мандата за съставяне на правителство

"С БСП и ДПС заявихме ясно, че няма да разговаряме. С "Изправи се! Мутри вън!" също едва ли ще преговаряме. Много малка партия, която едва премина бариерата", посочи той.

"Ние ще отправим официална покана към "Демократична България" и "Има такъв народ" и се надявам да се отзоват, за да започнем сериозни разговори. Какъв ще е резултатът, ако изобщо има такива разговори, не знам", каза Митов.

Демократите готови за "правителство на промяната". Ще дадат ли министри?

При липса на подкрепа от другите политически сили, Митов допълни, че ГЕРБ ще върне мандата, за да не бавят процедурата, но предупреди, че така се подменя вота на избирателите.

"Когато с най-голямата партия и най-голямата парламентарна група се прави опит да бъде изолирана, в един момент започна да се оформят неясни констелации, които не са стабилни. Не е ясно кой поема отговорност", категоричен бе той и настоя, че така се оформят управленията на задкулисието.

"Борисов ме покани за премиер малко преди да го обяви", каза Даниел Митов за номинацията си.

"Поговорихме си затова какво евентуално трябва да се променя и се съгласихме около определени приоритети. Единият е реформа на правосъдието" каза още той.

В същото време Митов призна, че официално е станал член на ГЕРБ преди седмица и половина.

"Това е мой избор", отвърна той на спекулациите, че през годините си често е сменял политическата си принадлежност – ДСБ, ДБГ, сега ГЕРБ.

На въпрос как е променил мнението си за ГЕРБ, които в миналото е определял като недясна партия, Митов каза, че това е било отдавна.

"В онзи момент съм мислил така. Човек променя мнението си. Човек, който не може да си промени мнението на базата на рационални обстоятелства, не може да промени нищо друго", настоя той.

Мандат за "Има такъв народ"

"Втората по големина партия трябва да вземе мандата ако ние не успеем. За нас най-важното е държавата да има правителство", каза Даниел Митов и очерта и проблемите пред страната ни – справяне с пандемията и икономическата криза след нея и геополитическата ситуация.

"България трябва да има ясна позиция, която да стои на страната на съюзите – ЕС и НАТО", заключи той.