Тридневен маратон от преговори на две писти за бъдещия кабинет започва днес.

По едната разговорите ще води президентът Румен Радев, а по другата инициатори са от "Има такъв народ" и срещите ще са в парламента.

А на финала се очаква държавният глава да връчи мандата за съставяне на правителство още в началото на следващата седмица и бързо да получи от хората на Слави Трифонов папката с имената на министрите в бъдещия кабинет.

Всъщност най-голямата загадка остава не денят, в който Радев ще връчи първия мандат, а чие име за премиер ще бъде сложено в папката.

Една голяма разлика бележи двата вида консултации - на "Дондуков" са поканени всички парламентарни сили, а от "Има такъв народ" отказват да разговарят с ГЕРБ.

И депутатската не е лесна – разговори с Радев и партийни спявки с ИТН

Първи при държавния глава са спечелилите вота – партията на Слави Трифонов.

Пред тях Радев ги поздрави, но им напомни и за голямата отговорност, която следва от нея.

"Страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен, и във вътрешен план. Парламентът и правителството имат да решават важни задачи. Всички обвързват плана с дълбока съдебна реформа. Формулата е ясна - средства срещу реформа", посочи президентът.

Радев приветства ИТН, че подхождат по различен начин и се отвориха за диалог с останалите.

"Важно е как вие виждате инструментите за такъв, така че за се търсят общите точки по отношение на цели и приоритети, на компромис в името на гражданите", посочи той.

"Мога да си позволя да не бързам с мандата, защото от диалогът ви с партиите зависи колко устойчив ще е", каза още Радев.

"Всички ние разбираме, че отговорността е наша. Ще я поемем с ясното съзнание какво се очаква от нас. Искрено се надяваме останалите формации също да надскочат някои свои партийни цели. Ние ще предложим кабинет. Първоначално ще се срещнем с политическите ръководства на останалите партии. Ако не получим подкрепа или не получим ясна визия за някои неща, ще отидем пак на предсрочни избори", коменвтира на свой ред зам.-председателят на "Има такъв народ".

"Ние от ИТН ще предложим кабинет, поканихме знаете кои политически партии, на разговори. След срещите ще бъдем и ние, както и вие наясно дали ще имаме възможност за съставяне на правителство. Ако не получим подкпрепа или не постигнем обща визия, най-вероятно ще се отиде отново на избори, което за нас не е проблем. Показахме, че имаме разум, не сме самовлюбени, надяваме се другите политически партии да покажат същото, да се опрем на общи приоритети и много бързо България да има правителство", изтъкна още веднъж Йорданов.

"Трябва да има правителство, но не на всяка цена, защото една безпринципна коалиция може да бъде много по-вредна, отколкото липсата на правителство, но очаквам този път да бъдат изчерпани всички опции", заключи президентът Румен Радев. 

Да видим и чуем разговорите им!