БСП очевидно няма спирачки и е тръгнала, изборните резултати го показват, по една низходяща тенденция, която все повече ще намалява общественото й влияние. Този процес не е от вчера, а от няколко години. Затова имаше гласове, предупреждения, те винаги бяха заклеймявани, обявявани за вътрешнопартийна опозиция, за другари на Бойко Борисов и всякакви други заклинания от страна на ръководството, но гражданите си казаха думата на изборите. Тенденцията е ясна. Вчерашната констатация на конгреса, че няма подадена оставка, кара много членове на БСП да констатират, че те не са членове на БСП и аз от днес също влизам в тази категория. Аз констатирам от днес, че не съм член на БСП, да се знае...

Това каза бившият лидер на БСП Михаил Миков пред БНР.

"Ще си върна партийната книжка, ще спра да си плащам членския внос, разбира се, формалните атрибути са това на член на БСП, но по-важното е, че вече не съвпадат моите идеи с тези на член на БСП", уточни Миков, след като е разочарован, че БСП отдавна не е партията, в която е членувал десетилетия.

Според него, социалният вектор на БСП не се видял на вчерашния конгрес на партията.

Не приеха оставката на Корнелия Нинова

"Най-големият въпрос е с работещите хора. Тези, върху чийто труд се крепят печалбите, защото в условията на коронавирус има 60:40 за бизнеса, има различни помощи от държавата, само че за тези с минимална работна заплата, които трябва да нахранят децата си, да си платят разходите, като че ли нямаше някакви особени държавни грижи. А те чрез тази данъчна система пълнят приходната част на бюджета", каза Миков.

"Вчерашното заседание на БСП за първи път нямаше предварително формирани документи, обикновено един конгрес и неговото заседание е свързан с политически курс, с материали, документи, имаше една много сериозна резолюция, която беше неглижирана от социалисти, които поставя някои фундаментални въпроси, но тя беше неглижирана под фойерверките на големия въпрос за спасяването на г-жа Нинова", каза още той.

"Големите въпроси за неравенствата са много по-важни от въпроса за джендърите. Кой мъкне държавата на  гърба си, демографските проблеми виждате за 10 години такъв срив на 10% на населението не е имало през нито една война или национална катастрофа за България", смята бившият лидер на БСП.

Михаил Миков твърди, че ще има процес на фрагментация на лявото.

"Въпросът е, че тези разговори трябва да започнат, защото лявото днес не е представено - нито като парламентарно присъствие, нито като обществена дискусия, всъщност второто е по-важно", смята той.