Въпрос на месеци е да бъде завършена газовата връзка между Гърция и България, стана ясно от съвместното изявление на премиерите на двете страни Кирил Петков и Кириакос Мицотакис, които проведоха среща в Министерския съвет.

Двамата премиери отбелязаха, че този проект, който навлиза в своя заключителен етап, е важен и за двете страни и за това трябва да бъде завършен възможно най-скоро.

"Харвардска" среща на върха: Мицотакис идва на крака при Петков

"Беше удоволствие да направим с министър Мицотакис разговор по много важни регионални теми. Това, което видях е, че приятелските отношения ще бъдат затвърдени и че заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика и регионална стабилност за целите Балкани", заяви Кирил Петков след срещата с гръцкия си колега, на която те разговаряха на четири очи.

"За мен е голямо удоволствие да съм първия гост след избора на новото българско правителство. Работим за това българо-гръцките отношения да бъдат по-тесни", заяви на свой ред Мицотакис.

"Благодаря на Петков за топлото гостоприемство. Пожелавам му успех на новия пост и го очаквам в Атина. Гръцкото правителство е готово с всички сили да подкрепи новото правителство на България за това ново начало, което е поставено", посочи той.

"Радвам се, че новият български премиер дава приоритет на разширяването на ваксинацията в страната ви. Ние сме готови да помогнем с каквото можем в тази сфера. Това предизвикателство е общо и на Балканите няма да имаме сигурност ако всички страни не постигнат високи проценти на ваксиниране", каза още гостът.

"Що се отнася до ситуацията на Балканите потвърдих на премиера Петков гръцката позиция, че в период на нарастващи предизвикателства един справедлив път на Западните Балкани към Европейския съюз е в полза на всички нас - политическа, икономическа и за сигурността", каза още Мицотакис.

"Гърция подкрепя кандидатурите на страните от Западните Балкани, без да забравяме, че трябва да изпълнят критериите, преди всичко добросъседството. Разчитаме на вашата подкрепа за тази обща цел", добави гръцкият премиер.