Президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание.

От трибуната на парламента държавният глава и вицето му се заклеха да "спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа".

Преди 5 г. вие ми поверихте отговорната мисия да работя за единението и добруването на нашия народ. 5 г. по-късно отново поверихте на нас с Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно, започна Радев.

Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление постигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше, каза държавният глава.

И точно в този момент групата на ГЕРБ напусна пленарната зала. Радев продължи със словото си, в което изброи приоритетите си за втория мандат, около които да бъде постигнат консенсус между политиците.

Отварянето на конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизията на съдебната власт за отговорна прокуратура, каза Радев и поиска разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за човешките права.

"Укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите, както и конституционно гарантиране на финансовата децентрализация на общините. Вторият консенсус е демографската криза. Третият консенсус е образованието. Неотложно трябва да инвестираме в младите българи. Залогът е оцеляването ни като народ", каза Радев.

Президентът поиска бързи, ефективни и устойчиви мерки за обхващане на всички деца в образованието, за патриотичното им образование, за стимулиране на образованието през целия живот и др.

"Без здрава нация не може да бъде постигната нито една обществена цел", каза Радев.

Той посочи и какво трябва да бъде направено в здравеопазването, едно от които връщане на здравните услуги в малките населени места.

Защита на собствеността и консуренцията, насърчаване на предприемчивостта, бяха другите поставени от президента задачи.

"Държавната подкрепа за културата е неотменима инвестиция в нашето бъдеще", каза още той и обеща подкрепа и в бъдеще на БПЦ и вероизповеданията.

Държавният глава постави като приоритет и развитието на въоръжените сили, напомняйки, че това е била темата на първия КСНС, който той свика в началото на първия си мандат.

След церемонията в Народното събрание, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" Радев и Йотова и ще отслужи тържествен молебен.

 

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова ще се състои на 22 януари на тържествена церемония пред паметника на Незнайния войн.