С надежда и гоямо чувство за отговорност посрещнал той 2022 г. Това заяви премиерът Кирил Петков. Той посрещнал Нова година в "малко хотелче" в София, а на първи януари се събудил с поскъпването на цената на газа.

"Всеки един проблем, който се чува по новините автоматично е мой проблем", каза той. КЕВР не си върши работата, категоричен е Петков.

"Да измисли най-добрия начин крайните потребители да са защитени. Не беше обсъдено това решение с нас и беше изненадващо, че е с 30% увеличение. Учудващо е, защото цената на газа намаля досто в последната седмица", обясни Петков. КЕВР трябва да влиза дълбоко в енергийните гружества и да е сигурен, че оптималната цена е най-добра за потребителите.

"Това решение показа някакво ниво на преднамереност. Не знам дали е капан", каза още той.

Очакванията му са председателят на КЕВР Иван Иванов както и останалите членове с изтичащ мандат да бъдат скоро сменени.

"Надявам се в януари месец да я видим тази смяна", каза Петков и посочи, че не е разговарял все още с шефа на КЕВР, а само с енергийния министър.

"Не искаме да влияем директно. Те са независим орган, но според мен това не беше естествения скок на цените", каза премиерът и обясни, че е разбрал от медиите за покачването на газа.

Петков се срещнал с представители на също както с президента след Коледа с работодателите, за да обсъдят цената на тока. Той посочи, че има две села - Соколово до Ловеч и Грамаде до Дупница, където като малък изкарвал ученическите си ваканции.

"Ако искаме сигурна промяна в България не може да стоим в апартаментите си и да казваме: "Давайте!" Като министър-председател аз имам по-голяма отговорност за действие, но всеки може да допринесе с нещо. Дали ще се почисти снега пред входа или ще си сложи ваксина. Ако искаме България да се подобри, това завивси от всеки от нас", каза той.