„Най-изгодното правителство в полза на Русия е правителството на Кирил Петков”. Това каза на брифин в ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. 

В обяснение на тезата влезе бившият министър на енергетиката в правителството на ГЕРБ Делян Добрев. ПП да отговорят защо са купували газ от „Газпром” на 110 евро вместо да купят от 86 евро, призова той.  

И обясни: „България имаше договор с „Газпром”. За месец юли България трябваше да купува газ по 86 евро. Но не купува. Купува от компания, която е румънска, която е собственост на „Газпром” Швейцария. Тоест „Газпром Швейцария” е 100% собственик на „Газпром Швейцария”, а „Газпром Швейцария” е 100% собственик на румънската фирма. До последния ден на кабинета на промяната „Буларгаз” купува от нея на 110 евро средна цена от две фактури за 108 и 111 фактури”.

Правителството на Петков остави хаос не само в енергетиката, но и във финансите

Според Добрев разликата от 110 и 86 евро отиват в „едни офшорки на промяната. На ПП офшорките колко отиват не знаем”.

И за това ГЕРБ са подали сигнал в прокуратурата. „Кой печели от това? Вероятно в офшорките на промяната печелят – пуснали сме на ДАНС, на МВР. Вероятно печели и „Газпром”. Вероятно тя не взема 86, а малко повече. Кой е губещият? Българското общество. Колко губи българското общество? 28%. Това е разликата между 110 и 86 евро”, изчисли Делян Добрев.