Няма промяна в българската позиция по започването на преговори за членство в Европейския съюз с Република Северна Македония и Албания. Това стана ясно след днешния Съвет по общи въпроси в Брюксел, на който беше обсъдена темата за разширяването на ЕС.

"За съжаление Република Северна Македония все още не покрива критериите за провеждане на първата междуправителствена конференция", заяви в своето изказване българският посланик в ЕС Румен Александров, който представлява страната ни на заседанието.

Според Александров Албания трябва да бъде оценявана на базата на собствените ѝ заслуги и е готова за напредък по пътя към ЕС. По отношение на Република Северна Македония Александров е подчертал, че през последните няколко месеца българската страна е предложи редица варианти за преодоляване на отворените въпроси, свързани с гарантирането на правата на гражданите с българско самосъзнание и изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
В началото на заседанието Александров е поднесъл съболезнования към близките на загиналите граждани на Република Северна Македония при тежкия пътен инцидент днес рано сутринта на автомагистрала "Струма", информира БНТ.


Представител на словенското председателство на Съвета на Европейския съюз все пак изрази надежда след края на днешния съвет до края на годината да има пробив в отношенията между Скопие и София, за да могат Албания и Република Северна Македония да започнат възможно най-бързо преговори за членство в ЕС.