Депутатите гласуваха "за" отстраняването на Никола Минчев от поста председател на Народното събрание. Зад това искане застанаха "Има такъв народ", ДПС, ГЕРБ и "Възраждане". 

Депутатите поискаха повторен вот, който само потвърди решението. Предложението получи общо 125 гласа "за". Един от ПП се въздържа, а против бяха 113 депутати - ПП, БСП, ДБ и независимите. 

Съгласно правилника на Народното събрание, предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

„За мен беше чест, е и ще продължи да бъде на първо място, че влязох тук в Народното събрание. А още по-голяма чест, която вие ми оказахте на 3 декември, да ме направите пръв сред равни“.

"Винаги съм се старал да ви изслушвам, да ви давам думата, с което понякога съм си навличал и гневът на коалиционните партньори. Такова е моето институционално разбиране и възпитание. Дори ми се случи един човек от администрацията на Народното събрание веднъж да ми каже, че съм прекалено добър за стандартите, на които е свикнала тази институция", каза още Никола Минчев, което предизвика аплодисментите на някои от народните представители.

 „Всички знаем, че истинското основание да се иска моята оставка е същото, което стои и зад вота на недоверие другата седмица. Пленарната зала има ново мнозинство“, заяви Никола Минчев.

Това каза председателят на парламента Никола Минчев, който говори пред депутатите след дискусията около оставката му.

 Искането за оставката стана на фона на консултациите на ГЕРБ по вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков. "Ние от това правителство излязохме. Излязохме и от коалицията, ние нямаме никакви основания да подкрепяме този вреден кабинет", лаконичен бе Тошко Йорданов от ИТН.

 

Дебатът за Никола Минчев - ще гласуват ли оставката му?