Преди минути президентът Румен Радев започна консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство. Първи са от партия „Продължаваме Промяната“.

След това през деня Радев ще се срещне и с ГЕРБ - СДС, ДПС и "БСП за България". А на 7 декември ще се състоят консултациите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

"За нас е удоволствие да ви приветстваме в президентската институция. Поздравяваме ви с изборната победа. Осъзнавате каква огромна отгвороност е това. Тази година проведохме три избора за НС. В резултат на тези избори, връчвам първи управленски мандат на различни представители на политическите групи. Доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява. Служебните правителства стабилизираха страната, показаха, че може да има единодействие.  Едно ефективно управление може да съществува само, ако има вазимно уважение. Времето на едноличната управленска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлено", обърна се президентът към представителите на партията. 

Това, което се случи в изборната нощ - както при нас, така и при вас, носи огромна отговорност. Осъзнаваме, че е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да решава спешните проблеми. Правителство с пълен мандат и работещ парламент, започна Кирил Петков. Той също поздрави Радев за изборната победа.

"Ние сме взели тази отговорност присърце и в най-близко време ще ви представим кабинет от коалиция от 4 партии.

В полунощ беше приключена работата по коалиционното споразумение, постигнато след разговорите в 18-те експертни групи, и то бе изпратено на всичките ни партньори. Избрахме принципа на пропорционалност, защото е важно за нас всеки от партньорите в коалицията да се чувства пълноправен и равнопоставен. На разговорите имахме над 90% общи политики и осъзнахме, че независимо дали имаме лява или дясна идеология - проблемите са толкова наболели, че идеологията остава на един по-късен момент. България има нужда от магистрали, пълни язовири. В най-къси срокове да дойдем при вас с готовност за мандат.", каза още Петков.

 

Очаквайте подробности!