Доволен съм, че вчерашната стъпка за спирането на руския газ за България не ни изненада. Ние бяхме готови със стратегията още от февруари месец и имахме аклтернативни източници. Ние няма да плащаме в рубли и няма да плащаме на страни, които не са по договор. Това каза пред журналисти премиерът Кирил Петков от украинския град Бородянка. 

"Като част от демократичния свят трябва да имаме ясна позиция. От "Продължаваме промяната" заявихме ясно, че ще гласуваме "за" военна подкрепа на Украйна и ще продължим хуманитарната си подкрепа", подчерта Петков.

Той изрази надежда следващата седмица българският парламент да вземе решение да изпрати военна помощ на Украйна.

"На Зеленски ще кажа, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия. Това не е само техен проблем. Ако руската държава продължава да стреля, искаме ли го този мир?", зададе въпрос премиерът.

Министър-председателят описа една от ужасяващите картини, които е видял - ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души, каза Петков.

"Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти... Каква военна операция, когато унищожават апартаменти на мирни граждани и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е абсолютно нищо, освен мирно население", коментира още премиерът. 

 

Очаквайте подробности!