Това, че третият мандат беше върнат днес, дава възможност за избори 2  в 1, т.е. да спестим 100 милиона лева на българските данъкоплатци. Нека направим поне това, заяви съпредседателя на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков пред журналисти.

"Президентството трябва да се концентрира върху разговори с бъдещите служебни премиери, за да не изпуснем датата за изборите", добави Петков.

На въпрос готови ли са от ПП-ДБ да отидат с ГЕРБ-СДС при президента с предложение, той отговори: "Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента в момента".

По-рано ИТН прие и върна веднага на президента Румен Радев неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

ИТН върнаха веднага третия мандат за кабинет ВИДЕО

Държавният глава обяви от своя страна, че започва веднага среща с всички потенциални служебни премиери.

Съгласно Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Конституционалист: Възможно е Горица Кожарева да стане служебен премиер