Имаме нужда от кардинално нов модел за управление с нов морал, цели и институции. Това каза политологът Калоян Методиев пред "Фокус".

Според трябва да има предсрочни избори, за да излезе държавата ни от дъното на класациите в ЕС. Освен това първостепенна задача е да се раздели политиката и да се отсеят корумпирани и некорумпирани както и сенчест бизнес и организирана престъпност, който води политиката ни, поясни политологът.

Методиев коментира, че не е добро предложението на председателят на ДПС Ахмед Доган за програмно правителство. „Ахмед Доган правилно е назовал проблемите в държавата ни, назовават ги и гражданите като 82% не са доволни от случващото се в България. На същото мнение са и всевъзможни външни организации, статистики и институции. Има други исторически процеси, които вървят със смяната на поколението и с желание за кристализиране. А една радикална промяна, която изключва каквото и да е договаряне в обществото в момента и в широк консенсус първо трябва да минем през широко разделение“, поясни политологът.

Калоян Методиев обобщи, че изминалата година е била под знака на скандали, напрежение в коалицията и война между институциите. По думите му това е година, която е загубена за България от гледна точка на политическо развитие и постигнати резултати. Политологът добави, че в момента България е нефункционираща държава, която няма подобрение в нито един сектор, а след българското европредседателство изводите са: влошени отношения с Македония, блокиране за присъединяването ни в Шенген и пропилени инвестиции, каза Калоян Методиев.