Поне още петима депутати са готови да напуснат групата на “Има такъв народ“, но не са се разкрили при вота срещу председателя на парламента Никола Минчев, за да не ги смачкат. Смятам, че за вота на недоверие ще има разум в тези депутати. Силно и искрено се надявам.

Това казва Светлин Стоянов, който е един от петимата депутати, напуснали групата на ИТН, в интервю за 24 часа.

“Поне 5-има са готови. Аз съм сигурен, че всички са готови - без Тошко, Балабанов и Ива, в краен случай. Но другите са склонни“, казва Стоянов. Т

Стоянов разкрива мотивацията си да напусне ИТН в този момент:  “Ще си отрежа и двете ръце, но с ГЕРБ и ДПС аз няма да гласувам“.

Въпреки това Стоянов допуска правителството все пак да падне. Дори и да падне, той казва, че групата на ИТН надали ще запази сегашния си вид в следващите седмица-две, което дава шанс за съставяне на ново правителството с мандат на “Продължаваме промяната”.

Депутатът разказва и част от ситуацията с кадруването в регионалното министерство, което се оглавява от министъра на ИТН Гроздан Караджов.

На заседание на парламентарната група депутатката от ИТН Виктория Василева е стояла до Гроздан Караджов, докато са обсъждали кандидатури за шефове на ВиК дружествата.

“На същото заседание Виктория стои до него и Гроздан се обръща към нея: “Използвам случая, Вики, да ти кажа, че и твоят човек, който ти ми даде от София - област, и той не става”. А тя му отговаря: “Гроздане, той не е мой човек, тази кандидатура ми я дадоха структурите на партията, те го излъчиха. Прочетох биографията му - има 20 г. стаж във ВиК. Ако той не става, кой?”. Гроздан се сконфузи, защото говореше на ангро. И какво се оказва - и 60 години стаж във ВиК, и 60 дипломи на инженер да имаш, няма как да смениш хората от ГЕРБ“, казва Стоянов.

Какви са сценариите според Стоянов?

"Такива, каквито са разписани по конституция. Първият мандат ще се даде на “Продължаваме промяната”, но е ясно, че ново правителство няма да мине при сегашните обстоятелство. Но при втория - на ГЕРБ, вече имат възможност, ако се разберат с ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане”, да направят експертно правителство.