Кирил Петков ще опита да продължи да управлява в модела „правителство на малцинството“. Това обяви премиерът и лидер на „Продължаваме промяната“ минути, след като Слави Трифонов анонсира, че ИТН излиза от коалицията и управлението.

„Днес е денят на водораздела – може да сте от страна на корупция, на мафията, или да имате принципна позиция да има контрол над всеки един лев в държавата. Правителство на малцинството е много по-добре от правителство, на което се опитват да извиват ръцете, да няма законодателни промени. Когато става дума за морал – думата използвана от Слави Трифонов, морал не е да се крием под общи заглавия за нереални претенции“, посочи министър-председателят.

Отиваме на предсрочни избори! Слави напусна коалицията!

По думите на Петков, Трифонов спъвал законодателни реформи, както и поставял ултиматуми да бъде увеличен бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

„В последната седмица министър Караджов на ИТН поиска безпрецедентно увеличение на бюджета на Регионалното министерство с 3 млрд. и 600 милиона, отгоре на вече съществуващата добавена сума от 2,2 млрд. В тази актуализация поиска 3,6 млрд да бъдат платени на същите тези фирми, които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби. След като предложихме намаляването на цените на горивото, на ДДС на хляба, те заявиха, че няма да подкрепят, ако не дадем тези допълнителни пари в бюджета на МРРБ“, посочи Петков и допълни, че още при отпускането на първите 1 милиард за ремонти са видели, че става дума не „за леки поправки на пътя, а истински строителни дейности направено под предлога, че са леки ремонтни дейности“.

Като втори конфликт в коалицията, той очерта смяната на ръководството на КПКОНПИ и обеща още утре да входира законопроекта за КПКОНПИ, както и се закани министър Рашков да оглави Антикорупционната комисия.

„Когато обещахме да има нулева корупция, заставаме зад това. КПКОНПИ вече 6 месеца стои и се управлява от заместника на г-н Цацаров. Ние предложихме да сложим човек, който има безпрецедентна биография в борбата срещу корупция – министър Рашков. И вместо да се бавим и да се чудим и да започнем разследванията, ИТН казаха просто не сме съгласни, без доводи без нищо. В един момент искаме 6 милиарда бюджет на МРРБ, във втория момент не искаме реформиране на КПКОНПИ. Няма как да стане. Готови сме на правителство на малцинството, но няма да харчим един лев без надзор и контрол. Обещанията да реформираме КПКОНПИ ще се случат и г-н Рашков ще бъде начело, за да променим тази организация“, посочи още Петков.