„Винаги съм казвал, че гласът на народа е глас Божий. Българският народ избра Кирил Петков за премиер. Хубаво, лошо - посоката, действията за оттегляне или привеждане в съответствие на нашите и техните дипломати трябва да бъде продължено. Никаква крачка назад не трябва да дава правителството. Има пълната ни подкрепа. Защото това би значело капитулация, отказ от суверенитет. А ние не трябва да го правим”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг на ГЕРБ. 

„Нотата и ултиматумът са обидни за нашето правителство. Обиден съм като българин. Трябва да ги подкрепяме”, каза Борисов.

Според него обаче подходът, по който е направено изгонването е бил „аматьорски", предаде Нова.

„Още преди месеци казахме, че докато не свърши войната в Украйна, всички действия на правителството, свързани с агресора Русия, ще ги подкрепяме. С 2 ръце подкрепяме член 11 за бройките на дипломатите и прекомерното присъствие не само на руски дипломати, но и на обслужващ персонал. Това трябваше да се случи по друг начин. Трябваше външният министър и премиерът да го обявят като решение, на база доклад на службите. Ако няма такъв – да кажат, че искат реципрочност, да запознаят президента, да дойдат в парламента, а ние щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти”, допълни лидерът на ГЕРБ. 

Той определи като „непоправимо изтичането на милиарди в джобовете на членове на правителството на Петков през руските компании и посредниците. „Десетки милиони са им в джобовете. Това са непоправими неща, защото трудно ще бъде проследен пътят на тези пари и те трудно ще бъдат върнати в хазната. Българинът обедня“, коментира още Борисов.

Той посочи, че лидерът, в лицето на премиера в оставка, трябва да поеме отговорността.

„Петков отиде в парламента да се направи на важен и на следващия ден: „Чакай, какво стана?". Когато трябва да се вземе решение за РСМ излиза Борисов, когато трябва да се вземе решение за оръжия за Украйна - пак излиза Борисов. Това е лидерството. Ако видите детайлите, които са дали службите... Затова сега се налага да излизам и да поемам отговорност. Ние сме на страната на демократичния свят и ГЕРБ го е заявила преди няколко месеца. Аз подкрепям лидерите. Ако ПП имат друг лидер, нека да го покажат“, завърши бившият премиер.