Очаквах, че ще има известно време, преди този избор  да бъде оповестен и извършен. Авторитетни членове на ВСС изразиха мнение, че Пленумът би трябвало да е органът , който избира, а не Колегията. На второ място – преди да се извърши такъв избор, предвид заявката за решителна промяна в прокуратурата, беше важно първо да се изготви профил на кандидата, който да съответства на принципите и изискванията, заложени в Закона за съдебната власт. И на трето място трябваше да видим заявката, с която избрания кандидат встъпва. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов в коментар на избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Избраха Борислав Сарафов за и. д. главен прокурор

„Доколкото разбирам г-н Сарафов обявява курс към реформи и към спиране на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата. Много е важно този избор да не е края на започналата реформа в прокуратурата, а да е само началото. Ние няма да се откажем от конституционните промени, няма да се откажем от съдебните промени в закона. Реформата тепърва предстои. Тя не свършва с избора на г-н Сарафов”, посочи министърът, цитиран от Нова.

По думите на Славов изборът на Сарафор е бил по-бърз от очакваното. "И това поражда съответните въпроси", коментира той. 

Според правосъдният министър трябва да има рештелна реформа в прокуратурата. "Тази рефгорма обаче не трябва дас е изразява само в смени, каквито безспорно са наложителни. Трябва да има промяна в етоса, правилата, стимулите за работа и в начина, по който прокуратурата упражнява своята обвинителна дейност. Дали г-н Сарафов ще е началото на тази промяна или ще е продължаване на досегашни практики - предстои да видим". 

Всички зам.-главни прокурори ще бъдат освободени