Когато става въпрос за интервюта пред родни медии, Слави Трифонов запазва пълно мълчание, с едно изключение пред БНР. През останалото време… постове. Но виж когато става въпрос за чужда медия, шоуменът, който се преквалифицира в политик, е доста словоохотлив.

Преди повече от две седмици лидерът на "Има такъв народ" е дал просторно интервю за френския "Монд", в което говори за партията си, политиката, която възнамерява да води, ако формацията му бъде избрана от народа за първа политическа сила, както и за бъдещето на Европа.

Слави ще става ли премиер? Как да ти отговоря: Когато се случи, тогава!

Заглавието на статията е: "Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика". Интервюто е направено на 21 юни в офиса на телевизията на Трифонов в София от специалния пратеник на "Монд" Жан-Батист Шастан.

Авторът определя Слави Трифонов като проевропеец и иконоборец и допълва, че той е един от фаворитите за спечелване на изборите в неделя.

"Монд" поше, че трите основни елемента в програмата на ИТН са преминаване към мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и намаляване финансирането на партиите от 8 на 1 лев за всеки спечелен избирател.

Изданието уточнява, че и трите са подкрепени в референдум през 2016 г., резултатът от който не бе признат поради ниска активност. Изданието добавя, че този неуспех е основният мотив на Трифонов да се заеме с политика.

Авторът отбелязва, че Слави Трифонов Трифонов води предизборна кампания с редки появи на телевизионния си канал или с кратки постове във Facebook, като избягва дебати и интервюта за българските медии.

"Бил съм всеки ден по телевизията през последните 25 години. И ако българските медии бяха свободни, щях да разговарям с тях, а не с вас", посочва Трифонов пред френското издание.

Попитан за думите на заместника си, че към журналисти от обществената телевизия трябва да се прилагат средновековни закони с отсичане на ръце, той отговаря, че това е било "безсмислица, която беше преиначена".

За обвиненията от опонентите му, че е популист, той отвръща, че "те дори не знаят, че тази дума произлиза от "народ".

Слави Трифонов отбелязва, че неговите примери в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон. Вероятно така се опитва да лобира френският президент да приеме "Има такъв народ" в групата на либералите "Обнови Европа" в Европейския парламент.

Казва за себе си, че като телевизионен водещ, влязъл в политиката, "можем да го сравняваме с Бебе Грило, основателят на италианското движение "Пет звезди", с украинския президент Зеленски или с Доналд Тръмп.

"Резултатът не винаги е убедителен, но се вписва в духа на времето - особено силно подхранван от ендемичната корупция в България - благодарение на което любими стават най-невероятните кандидати", разказва още "Монд".

Лидерът на ИТН дори се обявява пред френското издание за "трансформиране на ЕС в държава, отколкото да остане съюз на различни държави", както и призовава "твърдо" да се отговори на турския президент Реджеп Тайип ердоган и на ексцесиите на Виктор Орбан.

Изданието отбелязва, че Трифонов не е сигурен, че ще събере достатъчно гласове от партиите на протеста за мнозинство в парламента, което да е срещу статуквото на социалистите и партията на Бойко Борисов, но е сигурен, че не иска да е министър-председател.

Аз няма да се кандидатирам за депутат! Слави за премиер ли се готви?

"Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България", описва Трифонов, като допълва, че "разбира се, че има предвид едно име".

Той повтаря пред "Монд" известната си теза, че не се стреми към властта и че може да бъде отговорен без да заема пост в управлението. Жан-Батист Шастан веднага тълкува това като оставяне на отворена вратата за президентските избори тази есен.

Жан-Батист Шастан допълва още, че домакинът му е бил със "сиво-синкава кожа", както и че в София упорито се носят слухове за здравословното му състояние, особено след като отдавна не се е появявал публично в столицата.

И т.н. от ИТН – отказват дебатите, били "сеир". Имат ли какво да ни кажат?