БТА разпространи изявление на посолството на САЩ у нас: 

Преди няколко седмици Посолството на Съединените щати получи информация за възможна заплаха срещу две лица. В конкретния момент решихме, че сме длъжни да предупредим тези лица за тази информация. Посолството сподели тази информация и с българските власти. В предаденото предупреждение не се споменава конкретно лице или политическа партия и нямаме информация, която да предполага, че има връзка с конкретна политическа партия. Оттогава не сме получили повече информация за тази възможна заплаха. Чухме твърдения, че един от нашите разговори е записан без наше разрешение; посолството възразява срещу подобни практики.

Припомняме, че през януари общинският съветник в София Борис Бонев каза пред бТВ, че американското посолство го е предупредило, че животът му е застрашен.

Журналистът Атанас Чобанов, собственик на сайта "Бърд",  пък първо обяви, че е получил информация за заплаха за живота си от чужди служби, напомня 24 часа. Но на 7 февруари издаде истината във фейсбук: 

 

„Преди един месец по това време към обед ми се обади политически съветник от посолството на САЩ в София. Каза ми, че посолството има достоверна информация за неминуема заплаха от физическо посегателство срещу мен. Каза ми, че опасността идва от България. До момента нямам данни българската държава да е неутрализирала тази заплаха. 

В Брюксел разговарях със шефката на политическия кабинет на Кирил Петков Лена Бориславова. Според нея информацията за заплахата не била достоверна.

Изпратих на Бориславова запис от разговора с посолството, в който се чува ясно: we need to inform you that the US embassy received CREDIBLE information regarding an imminent threat. Отговор не получих. Свикнах вече, че на властта, която е дала заявка за нулева корупция ѝ е trans penis за журналистите, които разкриват реалната корупция и стават мишени за отстрел. Аз и колегата Димитър Стоянов се пазим сами както можем с помощ от колеги от международни журналистически организации“.

Преди малко Чобанов коментира във фейсбук изявлението на посолството така: 

Драги U.S. Embassy Sofia Най-напред благодаря за предупреждението: “Заплашен сте, няма да кажем от кого и защо, пазете се” Да, пазя се както мога. С перо. И с диктофон за проверка на фактите. Като предупреждавате го правете така, че да няма съмнения дали не е някой пранкер /шегобиец/. Има начини. Ще ми се да науча също защо не предупредихте и българските служби. Щото те бяха в неведение. В доверието ли е проблемът?