Министър-председателят Кирил Петков заминава на еднодневно официално посещение в Република Северна Македония.

В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

В Скопие премиерът Петков ще се срещне с новит министър-председател на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Двамата ще проведат разговор на четири очи, както и разширена среща на двете делегации.

В рамките на визитата си Кирил Петков ще се срещне още с президента Стево Пендаровски и с председателя на парламента Талат Джафери. Предвидени са също срещи на премиера Петков с председателя на Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети и с Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ.

Министър-председателят ни ще се срещне и с представители на българската общност в Република Северна Македония, като очакванията са на всички срещи водещата тема да е – блокираното от България членство на съседите ни в ЕС.

В същото време новият вицепремиер по европейската интеграция на Република Северна Македония (РСМ) Боян Маричич потвърди, че Македония няма да се меси в политиката на България спрямо т. нар. "македонското малцинство", цитира думите му скопското електронно издание "Фактор".

"Първо смятам, че досега сме имали такава практика на ненамеса в която и да е съседна държава. Не е работа на Северна Македония да казва къде има малцинство в региона, а такъв е случаят с България", посочва Маричич.

По думите му политическите партии и сдружения могат да защитават правата на македонското малцинство в България пред Съвета на Европа, но би било непродуктивно, ако държавата го поиска, защото, както казва, такива са конституционните задължения.

По отношение на съвместния комитет от исторически комисии Маричич каза, че "досегашните усилия ще бъдат включени в следващата рамка, която ще включва няколко групи, комисии и институции".