Това правителство няма да наложи задължителна ваксинация срещу COVID-19. Такава няма да бъде факт, докато аз съм министър-председател, обяви премиерът Кирил Петков по време на първия блиц контрол в парламента за 2022 година в отговор на въпрос на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата. Общата ни кауза е да се преборим за живота и здравето на българите", настоя обаче той.

Петков обяви още, че позицията на България към преговорния процес със Северна Македония се запазва.

Думите му дойдоха в отговор на въпрос на Екатерина Захариева, външен министър в предишното редовно правителство, която попита министър-председателя дали правителството има намерение да промените съществуващото национално съгласие по отношение на Северна Македония и да го замени с друго.

"Тази позиция е същата, като я надграждаме с 5 отделни различни комисии, които да наградят тези взаимоотношения. Не разбирам защо през 2021 г. ние нямаме нито едни полет София-Скопие. Няма една влакова линия между двата града, както и общ културен календар и повече взаимодействия между нашите бизнеси. Тези пет групи ще бъдат точно в тези области", поясни той.

"В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия народ. Имаме и пълна координация в Министерския съвет. Това, че на 18 януари отиваме на разговори показва, че добросъседството е основен принцип при взаимоотошенията със Северна Македония", каза още Кирил Петков.