Служебният премиер Стефан Янев направи своеобразен отчет за дейността на двата служебни кабинети, чийто министър-председател беше по назначение на президента Румен Радев.

Той обаче нито потвърди, нито отрече варианта да остане и в редовен кабинет, но като министър на отбраната.

"Аз бих обмислил такава покана, когато я получа, но нека не избързваме", коментира Янев, но подчерта, че първо иска да види политиките на бъдещото правителство и коалиция, и дали той лично би се съгласил и ангажирал с тях.

Премиерът отчете успешно организирани два избора, гарантира, че политиката ни за Северна Македония остава непроменена и посочи, че предприетите мерки на правителството за ограничаване на коронавируса вече работят.

"Обещах на българските граждани, че докато съм премиер, няма да налагаме локдауни, обещанието го изпълних. Ние избрахме тези мерки като по-мек вариант", коментира той пред БНТ въвеждането на зеления сертификат.

"Връзката между него, заболеваемостта и начина, по който функционира системата, ни дава увереност, че сме на прав път", добави той и настоя отново, че мерките дават резултат.

Стефан Янев разкри още, че "няма неваксинирани министри".

Президентът Румен Радев не се е месил в решенията на МС, гарантира още премиерът.

"Президентът Радев, по моя информация, не се е месил в нито едно решение пряко. Ако някой от министрите е разговарял и са се съветвали, това е съвсем различно, той е държавен глава, но пряко вмешателство той няма за нито едно решение", отсече служебният министър-председател.

"Институционалността е начинът, по който функционират властите, решенията, които сме взимали колективно като МС, отговорност носим всички ние", каза още той.

Спирането на корупцията Янев изведе като основен проблем на обществото: "Почти няма министерство, което да не е подало такива сигнали".

"Надеждата е по-бързо да се състави мнозинството, по-бързо да започне да работи редовното правителство", коментира служебният премиер и добави, че в почти всеки сектор редовните министри ще имат полезно наследство от служебните, което да доразвият.