Парламентарни избори преди 15 септември не са целесъобразни от гледна точка на избирателна активност. Това заяви президентът Румен Радев от Мадрид. Държавният глава се надява да не се стигне дотам, тъй като според него не са изчерпани възможностите на настоящия парламент.

Относно неявяването на БСП и „Продължаваме промяната“ на консултациите на „Дондуков“ 2, той коментира:

„Винаги преди да се изпратят официални писма към парламентарните групите има съгласуване по телефона за удобното на двете страни време, такова беше направено още в неделя и в понеделник сутринта бяха изпратени поканите със съответните изисквания. Оттук нататък какви са причините да не се явят аз не мога да спекулирам. Важното е партиите да се отнесат с цялата си отговорност към връчените мандати“, каза още Радев.

В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати. Това заяви още той на брифинг след срещата на върха на НАТО в Испания.

„На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, където е участвал представител на президентската институция, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя се повдига вътре за обсъждане, но по нея няма взето решение. От президентската институция бе изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към МС с въпрос за взетите решения на съвета. Отговорът е: Няма гласувано и прието решение на този съвет“, обясни държавният глава.