Приехме предложението за Бюджет 2022 г. Радвам се да ви кажа, че това е бюджетът на растежа. Това каза премиерът Кирил Петков в изявление след извънредното правителствено заседание.

"Вярвам, че бюджетът показва коалиционните партньори и тяхната политика в реални цифри и измерения", подчерта той. 

По думите на Петков инвестициите от държавния сектор ще бъдат 5.8% от БВП.

"Дефицитът, без COVID мерките, ще бъде само 2.5%, а с тях – стига до 4.1%. Това означава, че дефицитът изцяло финанисра инвестиците. Тази година ще инвестираме много категорично и сериозно, вдигайки процентът на инвестиции. Това е безпрецедентно. 8.2 млрд. лв. в капиталови инвестиции", посочи министър-председателят.

"Ако махнете инвестициите, бюджетът би бил в излишък от 1,7 на сто. За първи път ще имаме безплатни детски градини и безплатни ясли. Ще инвестираме за това заплатите на учителите да са 125 на 100 от минималната работна заплата. Мярката 60/40 ще действа за следващите 6 месеца. Бюджетът ни е насочен в капиталови инвестиции и в човешки капитал.", каза още Петков.

По отношение на „Булгаргаз” Петков коментира, че уволнението на ръководството е заради това, че хората там не изпълняват задачите си по правилния начин. „В момента водим разследване. Част от решенията им са предопределили до голяма степен скока на цените”, каза още той.

 
Министър-председателят беше категоричен, че в сметките за ток февруари ще бъдат отразени компенсациите за декември и за януари.

 
„Създаваме работна група, в която ще се обсъждат помощите за общините за болници, детски градини, училища. Докато не се изчистят обаче неяснотите в обществените поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление. Осветлението не е голям процент от разходите на общините. Искаме да отделим политическия пиар с реалната нужда от помощ. Всякакви разлики от четири пъти над цените ще се анализират. Тези пари могат да платят голяма част от сметките за ток, ако се разходват по правилния начин”, каза още Петков.