„Конституционният съд ще реши дали този ВСС е легитимен. Имаме ясно разписана процедура в закона за съдената власт, в седемдневен срок трябва да се избере заместник на главния прокурор до избирането на нов". Това заяви пред журналисти председателят на парламентарната правна комисия Стою Стоев.

"Сега най-важното е да видим дали обстоятелствата в момента ще променят мотивацията на останалите сили за промяна в Конституцията", каза още той.

Гешев не може да обжалва решението на ВСС, нито да атакува указа на президента

"Процедурата по избора на главен прокурор продължава минимум 2,3 месеца", посочи председателят на правната комисия, цитиран от Нова.

На въпрос дали отстраняването на Иван Гешев е политически акт, Стоев коментира: "Имаше доста добре мотивирани искания от бивши правосъдни министри - от г-жа Надежда Йорданова, г-н Янаки Стоилов, почти с единодушие тогава беше отхвърлено предложението за отстраняване на главния прокурор и сега в една скоростна процедура го освобидиха". 

Гешев не отговаряше на изискванията за поста главен прокурор

"Сега най-важното е да видим дали обстоятелствата в момента ще променят мотивацията на останалите сили за промяна в Конституцията”, категоричен е той.