Днес в 10.00 часа в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ президентът Румен Радев откри Национална конференция „Език свещен“. Форумът се организира по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и е посветен на преподаването, съхранението и перспективите пред българския език у нас и в чужбина.

При подготовката на конференцията три групи от водещи специалисти заседаваха по три основни теми – изучаването на българския език като чужд в България и навън, развитието на българистиката по света и създаването на Български национален културен институт.

Във форума ще участват университетски преподаватели от цяла България и представители на академични институти, представители на Министерство на образованието и науката, на Министерство на културата и на Министерство на външните работи.

Предвижда се Националната конференция да завърши със заключителна декларация, която да очертае предизвикателствата пред българския език и българистиката и приоритетното им място в националните политики в образованието, културата, дипломацията.

Също така при визитата си Румен Радев коментира въпроса за РСМ и въпроса за властта. Ето и какво каза той:

"Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция миналата година. Нашите европейските партньори вече споделят тази позиция - че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС". Това каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев.

Моите очаквания са: въпросите за властта не трябва да изместват фокуса на нашите политици от дневния ред на българите, а той е ясен. 

"Очаквам разум. Въпросът за властта не е основният въпрос в държавата, има много други проблеми и това са проблемите на българските граждани и те трябва да бъдат решавани отговорно". Така президентът Радев коментира новината за липсата на кворум в Народното събрание при гласуването на вота на недоверие срещу кабинета "Петков".