Най-важната задача пред този парламент е съставянето на редовен кабинет и този път сме убедени, че парламентарно представените политически сили ще прояват отговорност. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди да влезе в сградата на Народното събрание. 

Той обяви, че в момента, в който НС се конституира, той ще стартира процедурата по консултации с политическите сили за връчване на мандат за съставяне на правителство.

Убеден съм, че народните представители и политическите партии в парламента ясно осъзнават своята отговорност да излъчат редовен кабинет с широка парламентарна и обществена подкрепа. България не може да си позволи да пилее повече историческо време, категоричен бе държавният глава.

От решителните действия на народните представители зависи да се възстанови доверието в най-важната институция, каза президентът. Според него голямата задача пред депутатите е възстановяването на парламентаризма, укрепването на държавността, ефективното законодателство в интерес на обществото и реалният парламентарен контрол върху изпълнителната власт.

Радев пожела успех на депутатите в тяхната високоотговорна работа. Днес е денят на надеждата, всички очакваме, допълни той.

Президентът даде положителна оценка на служебното правителство. То започна важни промени и се надявам и е редно излъченият редовен кабинет от НС да продължи с оздравяването на държавността и модернизацията на страната.                                          

Всички очакваме специализираната прокуратура да борави с факти, а не да съчинява приказки, коментира Радев по повод изявленията на прокуратурата от вторник, пише 24 часа.

Радев коментира и доклада на Еврокомисията. Тревожните констатации и от страната, и от чужбина за състоянието на правосъдието и медийната среда трябва най-сетне да доведат до промени, каза той.