Изненада ме това, че за плановете, не само по отношение на РС Македония, се разбира от чуждестранната преса, а не от България. Пожелавам на премиера Петков успех, но 6 месеца са нереалистичен срок за разрешаването на споровете със Скопие”. Така депутатът Екатерина Захариева, коментира изказването на премиера Кирил Петков пред вестник „Файненшъл таймс”.

 „После той се коригира, осъзнавайки че това е нереалистичен срок, и каза, че е имал предвид, че за 6 месеца ще се сформират комисии, които след това нарече работни групи. Знаете, че това е нещо, по което работихме още по времето, когато бях външен министър”, подчерта тя и добави, че за 6 месеца е реалистично стига да има желание от страна на Скопие, да се постигне Пътна карта, по която е работело и предишното правителство и която е на финалната права.

 По отношение на искането на президента Румен Радев в конституцията на РС Македония българите да бъдат вписани като „държавотвортен народ” тя заяви, че „това няма да реши проблема”. „Ако беше толкова просто с едно вписване на българите като част от държавотворните народи в РС Македония нямаше толкова години да имаме спорове и проблеми, Но организациите там искат това. Нека да започнат преговори. Но това не решава проблема”.

По думите й това е въпрос, който се дебатира от години в България между експертите, които не са на едно мнение. „Говорила съм с хора, наблюдаващи този процес, които не са единодушни. Ние обаче постигнахме нещо много по-важно в Договора – ангажимент, който те не изпълняват – да престанат техните скрити или явни претенции, да се признае македонско малцинство в България. Много по-важно е да престане дискриминацията спрямо хората с българско самосъзнание там”, подчерта бившият външен министър.