Парламентарните избори, ако има такива, да бъдат най-рано на 23 юни или 2 в 1 - това препоръчаха от "Сиела норма".

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров обясни, че до момента с ЦИК работят за единични избори - само за европейските. Така е обявена и обществената поръчка.

"Единственият сериозен проблем би бил на 16 юни да насрочат парламентарните избори - т.е само седмица след европейските. Почти няма да има време да приберем машините обратно и да започнем наново. 23 юни не е проблем", каза Тодоров и обясни, че това няма да е лесно. Затова той препоръча вотът да е или 2 в 1, или за депутати да гласуваме от 23 юни нататък. Той акцентира, че освен това има и местни избори.

"За да може да се случи 2 в 1, означава, че оставащите от тази рулетка или завъртането на мандатите, трябва да стане максимално бързо, за да може да се спазят сроковете, които са необходими до началото на тези 60 дни, които ни разделят от изборите за европарламент. Крайната дата е 9 април", посочи бившият председател на ЦИК Александър Андреев пред бТВ.

 Технологично за мен проблем не съществува. Белгия отива на избори със същите машини - 26 хиляди на брой, два пъти повече от нашите, посочи изборният експерт Румяна Дечева. Тя призова вотът да бъде 2 в 1, ако ще има извънредни парламентарни избори, защото това би спестило около 100 млн. лева на държавата.