"Една от основателните причини, заради които извадих министрите, вече е факт. Няма да има никаква коалиция с ДПС и ГЕРБ, няма и няма да има. Изговориха се страшно много лъжи и глупости за мафия. Как ще съм мафия? Мафия означава да се сраснеш с властта и да се корумпираш. Аз напуснах доброволно властта и няма как да съм мафия", каза още той. Това каза Слави Трифонов в извънредно изявление на страницата си във фейсбук.

Френското предложение за стартиране на преговорите за Северна Македония за членство е ЕС вече е факт. От него става ясно, че Кирил Петков е водил друга външна политика, различна от политиката на Външно министерство. Тъй като външният министър беше предложение на "Има такъв народ" и аз нямам никаква представа какви разговори са водени, а научавам всичко това от самото предложение.

"Следващата седмица депутатите на ИТН, колкото и да са те, ще изразят своето мнение по френското предложение за РСМ в парламента. И да ми вземат всички депутати, да ми остане само Тошко Йорданов, аз няма да спра, защото на моя страна е справедливостта и няма какво да губя", завърши Слави Трифонов.

Трифонов нарече търговията с депутати в последните дни „унизителна” и по думите му тя показвала само едно – че премиерът иска да запази властта си на всяка цена.