Възторжени отзиви сред чуждестранните зрители предизвика вчерашното интервю на вицепремиера Асен Василев за британския частен новинарски канал "Скай нюз".

Василев бе интервюиран по темата за спрените доставки на руски газ и реакцията на България на кризата.

Емблематичен стана неговият отговор на въпроса колко дълго страната може без руски газ: "Завинаги".

Под видеото с интервюто в Youtube последваха стотици коментари, много от тях на чужденци, които поздравяват вицепремиера за позицията и отговорите му. Коментиращи пишат, че искат в Европа да има повече лидери като Василев, а няколко британци коментират, че веднага биха заменили премиера си за него.

Публикуваме част от коментарите под интервюто:

"Беше невероятен, трябва повече хора като него да управляват Европа."

"Страхотно интервю и много проницателни коментари от страна на заместник министър-председателя."

"Това е герой, какъв смел човек."

"Харесва ми как отговори "Завинаги!" на въпроса докога България може да търси алтернативи. Редът на задаване на въпроси от страна на водещата е глупав. Тя се опитва да изтръгне от него защитни отговори. Похвала за него, че отговори интелигентно."

"Иска ми се този човек да е част от нашето правителство. Той е силен и знае нещата си. Защо Германия не прави същото?"

"Като българин никога не съм мислил, че ще се чувствам горд с български политик, но този ден дойде."

"Този български министър-председател е прекрасен! Толкова проницателен, интелигентен, състрадателен, мислещ напред!"

"Поздрави от Полша."

"Много добре говори и запазва самообладание. Може да застане до Зеленски. Надявам се България да се справи с газовото предизвикателство и да се превърне в чудесен пример за освобождаване от руската зависимост за целия ЕС."

"Страхотни отговори от страна на вицепремиера."

"България беше подготвена за Путин, който тропаше с крака като малко дете! Това прекъсване на доставките на газ винаги е било вариант, който Путин ще използва. Компетентното правителство се е подготвило за тази възможност."

"Журналистите се опитват да бъдат провокативни, това не е насочено срещу министъра, той се справи като шампион."

"Аз съм англичанин, който живее в България - най-накрая получихме добро правителство тук, точно когато Великобритания има най-лошото си.... Масивни инвестиции в инфраструктура и хора. Заплатите на медицинските сестри и учителите се удвоиха. Чисто нов изцяло електрически обществен транспорт и много други."

"Той е изключително задълбочен, добре говори и е много търпелив по време на цялото интервю! Страхотно е да видиш, че всички СЪЮЗНИЦИ говорят в една и съща посока! Надявам се, че ще продължим да се подкрепяме взаимно и ще спрем такива брутални зверства като случващото се в Украйна!"

"Типично западно чувство за превъзходство... Мразя начина, по който тя го караше да каже нещо за българо-руската дружба в миналото, но за щастие той остана съсредоточен и даде ясни отговори."

"Той не пести думи, справедлив и силен отговор, браво, България!"

"Много впечатляващ лидер!!! Имаме нужда от повече хора като него."

"Голямо уважение към него и към България."

"България съвсем открито е избрала страната си, така че продължавайте напред."

"Върховен. Добра работа за България и Полша, които предлагат да помогнат с доставки и на други страни от ЕС, изключителен успех."

"За 2 месеца... уау... явно компетентно правителство! Невероятна работа, България, 1 интервю и на секундата бих взел този човек пред Борис (Джонсън - б.р.)!"

"КАТО АНГЛИЙСКИ ГРАЖДАНИН, ЖИВЕЕЩ В БЪЛГАРИЯ, се гордея, че новото ни правителство тук изглежда много добро и много далновидно - това интервю беше пример за това."