"Благодаря на всички, които проявиха интерес към моето и на семейството ми здраве. Добре сме. Тези, които проявяват нездрав интерес, предимно с цел политически намеци в свой интерес, ще оставя без коментар".

Това написа шефът на парламента Никола Минчев в профила си във Facebook и пусна снимка на резултата от PCR теста си, за да спре спекулациите дали въобще е заразен.

Това му действие обаче вместо да потуши проблема, взе че го ескалира…

Коя е лабораторията в София, която работи денонощно и предлага експресно изследване на PCR за около 50 минути и кой е бил дежурният лекар-микробиолог/вирусолог, валидирал изследването на председателя на парламента Никола Минчев посред нощ и извън работно време?

Тези въпроси отправи също във Facebook бившият здравен министър Костадин Ангелов.

Припомняме ви, че Минчев се оказа с положителен тест за COVID, за който стана ясно след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев, заради което политическият ни елит е под корантина.

Ето какво написа Ангелов:

"Виждам тестовете на двама от участниците в КСНС - Никола Минчев и Десислава Атанасова.

Консултативният съвет приключи около 19:30-19:40 часа.

Новината за положителния тест на председателя на НС беше съобщена в 21:24 часа.

На база тези факти, можем да установим, че пробата на г-н Минчев е взета около 20:00 ч.,а резултатът е бил готов около 21:20 ч.

От снимката, публикувана от Никола Минчев виждаме, че тестът му е по метода - PCR. Или за готова проба за час и двайсет минути - услугата е експресен PCR.

И сега става интересно.

Най-късният възможен час за пробовземане в София за това изследване с тази услуга е 19:00 ч.

Любопитни са следните въпроси:

  1. Коя е лабораторията в София, която работи денонощно и предлага експресно изследване на PCR за около 50 мин.? (При Десислава Атанасова лабораторията е ясна, при Никола Минчев остава загадка)
  2. Кой е бил дежурният лекар-микробиолог/вирусолог, валидирал изследването посред нощ, извън работно време? (При снимката на Десислава Атанасова се виждат имената на лекар, при тази на Никола Минчев липсва, а това прави изследването невалидно)
  3. Направено ли е изследването на Никола Минчев преди КСНС и проявявал ли е симптоми на COVID-19 още преди Консултативния съвет?

Ще използвам и възможността да отправя един съвет към г-н Минчев: Свиквайте с този интерес към Вас. Това е нормално. Той няма други цели, освен една - как е председателят на Народното събрание и спазил ли е правилата, както всички български граждани.

И всичко това, защото от изследването, което е качил Никола Минчев, не става ясно, че принадлежи на него - липсват имена, ЕГН, инициали или някой от нормалните атрибути за това изследване".

Веднага след това Минчев контраатакува и пусна нова снимка и уточнение:

"Поради възникнали спекулации (надали последни), че тестът (а) не бил мой; и (б) бил от сутринта на 10.01, прилагам снимка на първа страница от досието – пише, че е на Никола Минчев (знам, че има и други с това име, но ЕГН няма да публикувам), както и стр. 3, без подгъв при датата – дата на принтиране 12.01, 9:57 ч. Ако на някого му липсват много печати или други традиционни реквизити, посочвам, че това е разпечатка от портала за регистрация на проби в РЗИ, както показва и линкът най-долу на първата страница...

Явно дължа информация и естествено ще я дам. Поради огромното количество хора, с които се срещам всеки ден, си правя тестове по-често. Такъв си бях направил и в неделя и беше отрицателен. След заседанието на КСНС си направих отново тест, който за жалост даде положителен резултат и аз осведомих за това контактните си лица.

Ясно е, че някои хора и най-вече опозицията се опитват да извлекат дивиденти от създалата се ситуация. Честно или не, това е положението. Ако се беше случило след пленарен ден в НС, сигурно щеше да е същото. Иначе сме добре. Благодаря!", заключи той темата.