"Вярно е, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна и го заявихме съвсем официално. Тя ще бъде според техните потребности и нашите възможности, както е решило НС", заяви пред медиите министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Тя ще бъде сравнима по обем и по видове с първия пакет. Като обем е горе-долу същата. Ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но да кажем - над 30-40-годишни", каза още Тагарев, цитиран от БГНЕС.

"Съвсем скоро ще предложим решение на МС. Въпросът е дали не сме пропуснали възможности. Надявам се, че не сме, особено свързани с инвестиции от ЕС в разширяване и модернизиране на капацитета на предприятия от нашата отбранителна индустрия", така Тагарев отговори на въпрос дали България ще се включи в инициативата на ЕС за 1 млн. снаряда за Украйна.

Министърът на отбраната каза, че ще се срещне с президента Радев, когато бъде поканен от държавния глава. Относно думите на президента Радев, че би било грешка България да се включи в сделката на ЕС за 1 милион снаряда, Тодор Тагарев уточни, че не разбира логиката на тази теза.

“Става въпрос за инвестиции, европейски, в разширяване на капацитета и модернизация на нашата отбранителна индустрия, стига да не сме изпуснали възможността, тъй като комисарят Тиери Бретон дойде първо в България, но след това обиколи и други страни, а ние казахме, че това не ни трябва. Никой не ни чака, динамиката в тази сфера е изключителна”, каза още министърът.

Търсят се опции ВМЗ "Сопот" да получи европейско финансиране и да увеличи капацитета си за производство на такъв калибър снаряди.