Предложението на служебното правителство - пенсиите да се актуализират от 1 октомври с вдигане тежестта на стажа до 1,35, срещна подкрепа в Тристранката.

Работодателите и синдикатите обсъждаха актуализацията на трите бюджета на държавата със служебните министри.

Донев се кълне: Скок на пенсиите за всички възрастни. А пари ще има ли?

Предложението на кабинета ще доведе до вдигането на пенсиите средно с 12,5%. Минималната ще стане 340 лв., а максималната 1500. Социалната за старост пък ще е 170 лв.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов призова промените да влязат по-бързо в Народното събрание, за да не станат жертва на политически игри и дребни сметки.

Причината е БСП и "Изправи се! Ние идваме" настояват пенсиите да се преизчислят с осигурителен доход от 2018 г. По този начин обаче около 1 млн. пенсионери ще останат без стотинка увеличение.

"Ние адмирираме подхода за вдигане на пенсиите през тежестта на стажа", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От синдиката смятат, че трябва да се вземе предвид реалният стаж на пенсионерите, а не на превърнатият.

Служебният социален министър Гълъб Донев обясни, че това е въпрос на промени в КСО, а дебатът за това трябва да се води в Народното събрание.

"Вдигането на минималната пенсия е с около 13,3%, докато за максималната то е малко над 4%. Забелязват се различни аршини, а за да има справедливост те трябва да се движат заедно", обясни Димитров.

Работодателите също подкрепиха предложението за актуализация на ДОО.