Малко преди връчването на първия мандат за съставяне на правителството, въпросът дали ще има ротация с премиер Мария Габриел, или се задават нови избори, все още е без отговор. Преговарящите от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната-Демократична България” продължиха да водят преговори и през уикенда, а късно снощи след извънредния брифинг на ГЕРБ стана ясно, че те са неуспешни.

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС днес. Мария Габриел е тяхната номинация за премиер, за да се осъществи ротацията. През последните дни нямаше яснота как протичат преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, тъй като и от двете формации отказваха да ги коментират. В петък обаче председателят на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага, или отиваме на избори. Снощи като че ли картинката се избистри, след като Мария Габриел ясно даде да се разбере, че между ГЕРБ и ПП-ДБ има фундаментални различия по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. И обяви, че са предложили да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и вицепремиера. 

Очакванията на вицепрезидента Илияна Йотова са за папка със състав на кабинет. „България има нужда от стабилно правителство. Бих била наистина много доволна, ако получим папка със сериозен Министерски съвет. С отговорни, знаещи и грамотни хора, които ще работят за всички нас, а не за себе си”, каза тя. Йотова обаче не е оптимист, след като преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се проведоха без изявления. „Това са може би най-тайните консултации в рамките на един бъдещ кабинет. Не се говори за политика. Не се говори за решения, не се говори за това какво ще следва на другия ден. Говори се за постове, за хора, за разпределение, проценти”, допълни вицепрезидентът.

По-рано ГЕРБ-СДС, която ще получи първия мандат, обяви, че в понеделник ще стане ясно дали ще има ротация, или избори. „Или ще бъде изпълнена, или директно ще се знае, че отиваме на избори. Няма да има втори, няма да има трети, няма никакви преговори извън понеделник”, категоричен беше Бойко Борисов.

Късно снощи на извънредния брифинг на ГЕРБ Сачева уточни: В понеделник до 12 ч., ако ПП-ДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си, тогава можем да говорим. Иначе връщаме мандата и правителство с втория мандат няма да има. Отиваме по-скоро на нови избори".

Мария Габриел: Утре ще върна празен мандат

От ПП-ДБ бяха лаконични какво ще стане в понеделник. „Преговорите все още продължават. Фактът, че продължава преговорният процес, е добър знак. Аз съм умерен оптимист”, посочи съпредседателят на ПП Асен Василев. По-късно на извънредния брифинт и на ПП-ДБ Василев заяви, че спор по състава на МС няма. "Оказа се, че подписването на споразумението се отлага. Това е основната причина да има криза в преговорния процес. Може да се приложат корекции в документа. Напълно е възможно това да се окаже фалшива криза, но е възможно и да е реална", смята Василев.

Междувременно читателите на GlasNews също изразиха своето становище за това ще се случи ли ротацията в правителството. С 53,72% печели позицията, че ротация все пак ще има. Но дали ще е така?