Новоизбраните 240 народни представители положиха клетвите си при сформирането на 46-тото Народно събрание.

Съгласно чл. 76 от Конституцията първото заседание на НС бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител. Както в предишния парламент, така и сега, това бе Мика Зайкова от ИТН.

Първоначално тя провери кворума, а в залата бяха 214 депутати.

В словото си Зайкова се обърна към президента, служебния премиер, депутатите и гостите в залата, сред които и Георги Първанов.

Поясни, че уважава привилегията, че трябва да открие за втори път НС. Надява се да види усмихнати лица и всеки да работи в полза на България. Поясни, че разчита на мъдростта на суверена.

„Нека бъдем добри, усмихнати и да бъдем конструктивни и да работим за просперираща България”, настоя тя.

Сподели и поуките, които трябва да сме научили от вота. Народът ни казал, че не иска да живее повече така и иска промяна. Всички партии на промяната повишили резултата си, а народът им гласувал доверие, което било огромна отговорност.

По думите й второто важно нещо е, че не дава суверена мнозинство и ни казва: Работете заедно, за да реализирате мечата на България, а мечите трябва да се сбъдват. Третото било ниската активност.

„Хайде вече да спрем с процедурите и да се захванем за работа. Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно и това го доказаха нашите колеги от служебното правителство”, посочи Зайкова.

Поясни, че са нужни много реформи - в образованието, където 37% за завършващите са функционално неграмотни. Изтъкна, че сме били на 5 място в света по качество на образованието. Настоя за скок на пенсиите. Не можела да гледа сълзите в очите на майките с деца с увреждания.

"Имаме страшно много работа. Затова искам да ви помоля да не забравяте какво ние поръчал суверена - да структурираме НС и да създадем правителство", каза тя и поясни, че може кабинетът да бъде и на малцинството. По думите й обаче е важно какви са приоритетите му.

Накрая призова за разум и диалог, защото конфронтацията и омразата не водила до никъде.

"Не забравяйте кой ви е изпратил тук и защо", заключи Зайкова.

Последва клетвата от страна на депутатите. Вижте!