Президентът Румен Радев дава старт на процедурата по консултации с парламентарно представените партии преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет.

Първи на "Дондуков" 2 са представители на ГЕРБ-СДС.

Според президента съставянето на правителство е важно не само, за да има страната редовно управление, но и за да се гарантира животът на Народното събрание, което по думите му има да свърши огромна по обем работа. „Всеки ден се трупат много закони, бюджети, декларации”, добави той. 

Важно е и отношението към бюджета, подчерта Радев: „Дали да бъде удължителен закон, който да предпази този бюджет от неизбежното предизборно наддаване, или да даде възможност на следващото редовно правителство да формира бюджет според своите политики и приоритети”.

„След няколко избора ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Това го отдаваме на разбирането на българските граждани, че трябва да приключат експериментите в държавата ни. Разбирайки своята отговорност, сме тук за да проведем консултацията”, посочи Десислава Атанасова от партията.

Вчера държавният глава коментира, че няма да бърза с връчването на първия мандат с надеждата, че партиите ще постъпят разумно и ще преодолеят различията, за да се стигне до стабилно мнозинство.