На 18 май ще стане ясно дали главният прокурор Иван Гешев ще бъде отстранен предсрочно. Това решиха днес членовете на ВСС на заседание.

С процедурни хватки в началото на април съветът реши, че ще разгледа заедно двете искания срещу Иван Гешев - едното е на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, а другото на нейния предшественик Янаки Стоилов. 

Преди днешното заседание главният прокурор каза пред журналисти, че зад думите им стоят политически интереси. 

Днес: ВСС провежда заседание за предсрочното освобождаване на Гешев

„Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов, за да стане ясно на българските граждани, че нямат никакви юридически основания. Зад тези думи стоят политически интереси. Вероятно интерес от това има олигархията и мафията. Цената ще платят гражданите. Вероятно се цели нелегитимно овладяване на Прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор и съсипване на наказателното правосъдие с така наречените реформи”.  

„Прокуратурата е една от малкото работещи институции у нас в момента. Виждам какво се случва с останалите. Йорданова се притесни от желанието ми да дебатираме за това, което тя нарича „съдебна реформа”, поясни главният прокурор.

От своя страна Йорданова заяви, че „обжалването на решение на ВСС не е процедурна хватка".

„Твърдението на Гешев за политически интереси е меко казано странно. Това, че правосъдният министър обжалва решение на ВСС, което счита за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а желание за установяване на законосъобразността в конкретни решения и действия на ВСС. В искането относно допустимостта му правя няколко доказателствени искания с оглед установяване на обстоятелствата, които се съдържат в него", коментира правосъдният министър.

„Надявам се, че след приемане за допустими на всички основания, ще пристъпим към събиране на доказателства. В тази фаза имам няколко доказателствени искания. Мисля, че до края на май ще бъдат разгледани и двете предложения, след като доказателствата бъдат събрани. Не съм спирала да бъда в открит дебат с г-н Гешев", посочи Йорданова.

Тя коментира и думите на Гешев, че твърденията й са „смешни", предава nova.bg

„Ако някой може да смее при провеждане на конституционна процедура, това е негово решение и отговорност. Съвсем очаквано е Гешев да сезира КС за закриването на Спецпрокуратурата", каза Йорданова.